Gezien het tijdsverloop tussen de verschillende data van de gevonden vermeldingen, is het theoretisch mogelijk, dat Wouter Platvoet wel de stamvader is van al deze gevonden personen en dat zijn naam zich vanuit Leuven heeft verspreid op het moment dat familieleden of nazaten zijn uitgeweken naar de andere gevonden plaatsen. Maar voor deze theorie is geen aanwijzing gevonden en met name niet omdat de naam ontstaan is als eigenschapnaam van een veel voorkomend lichaamskenmerk. Voorlopig moeten we er van uit gaan, dat de namen op diverse plaatsen in Noordwest Europa onafhankelijk van elkaar zijn ontstaan.

 

Oudst bekende vermeldingen

Tekstvak:

Een zoektocht naar je eerste voorvader komt theoretisch altijd uit bij de eerste mens. Volgens de christelijke opvattingen is dat Adam en volgens de Darwinisten homo-sapiens. De genealogie tracht de lijnen naar deze voorvader in kaart te brengen. Daarvoor zijn we afhankelijk van wat er is opgeschreven. Schrijven kon Adam of de homo-sapiens nog niet en we kunnen dus niet verder terug dan tot waar de oudst beschikbare teksten reiken.

Voor de naam Platvoet lijkt dat
1239 te zijn. De naam Platvoet blijkt al meer dan acht eeuwen te bestaan. In Leuven, BelgiŽ, toen nog het hertogdom Brabant der Zuidelijke Nederlanden, is in archiefstukken ene Wouter Platvoet gevonden (zie Platvoet in BelgiŽ, hoofdstuk Leuven).

 

En wie nu denkt dat Wouter Platvoet de stamvader is van alle Platvoeten, moet ik helaas teleur stellen. In het hoofdstuk Familienamen werd al duidelijk dat Wouter Platvoet zijn naam dankt aan een lichaamskenmerk. Het blijkt dat er meer van dergelijke personen rondliepen. Op meerdere plaatsen in noordwest Europa is de naam Platvoet gevonden en dat vaak al eeuwen geleden.

Een overzicht van deze plaatsen met het jaartal van de oudst gevonden vermelding.

Rubrieken:

Herkomst van de naam

3

4

5

6

7

8

9

Tekstvak:

7

© a platvoet

Tekstvak:
Tekstvak:

Naamspelling

Jaar

 

Plaats

Opmerking

Platvoet

1239

 

Leuven

 

Platvoet

1340

 

Hilvarenbeek NL

 

Platvoet

1361

 

Groningen NL

 

Platvoet

1366

 

Herford D

 

Platvoet

1376

 

Deventer NL

 

Platvoet

1400

 

Ascheberg D

 

Platvoet

1627

 

Borculo NL

 

Platvoet

1643

 

Texel NL

 

Platvoet

1723

 

Nienborg D

 

Platvoet

1795

 

Enschede NL

afkomstig uit Nienborg